Periyodik Kontrol

Periyodik Kontrol Muayene Nedir?

Periyodik kontrol ve periyodik muayene aynı şeyler değildir

Periyodik Muayene; iş ekipmanlarının tamir, değişim, ayar, temizlik ve kalibrasyon işlemlerinin yapılmasıdır. Bu işlemler ekipmanları üreten firmalar ile bunların yetkilendirdiği servisler tarafından yapılır.

Periyodik kontrol; İş ekipmanlarının özelliklerinin ürünün çalışma standartlarına ya da üretici firmanın belirlediği kriterlere uygunluğunun denetlenmesidir.

Periyodik kontrol ve muayene, firmaların düzenli olarak yaptırmaları gereken işlemlerdendir. Ekipmanların iş güvenliği, belirtilen hususlara uygun şekilde çalışması çalışanların can ve mal güvenliğini teminat altına alan hususlardandır.

Periyodik Kontroller Nelerdir?

Periyodik kontroller sırasında ekipmanların güvenli ve hedeflenen şekilde çalışıp çalışmadığına bakılır. Ekipmanların tam randımanlı ve güvenli şekilde işlevlerini yerine getirmesi gerekir. Bu ekipmanların kurulum ve çalışma şartları belirlenen yönetmeliklere uygun olmalıdır. Ayrıca kullanıcılar ekipmanların kontrolünü iş başlangıcında, günlük ve haftalık olarak yapmalıdır.

  • Periyodik kontroller sayesinde işyerinde oluşabilecek yangın, patlama vs. gibi kazaların önüne geçilmiş olur.
  • Kontroller sayesinde yapılacak denetimlerde herhangi bir sorunun çıkması engellenebilir.
  • İşyerindeki ekipmanların düzenli kontrolleri kullanım ömrünü uzatacaktır.
  • Doğru ve düzgün çalışan ekipmanlar sayesinde işyerinin veya firmanın enerji tüketimi azalacaktır.
  • Ekipmanların kusurlarından kaynaklı herhangi bir hatanın yada kazanın oluşması engellenebilir.
  • Zamanında yapılan kontroller sayesinde ekipmanın aniden bozulmasının ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak masraflarının önüne geçilmiş olur.

Periyodik kontrol Zorunlu mudur?

Periyodik kontrol yapılması zorunlu olan bir işlemdir. Bu işlemlerin yaptırılması yasa, tüzük ve yönetmeliklerle ülkemizde zaruri hale getirilmiş kanuni yükümlülüktür. Periyodik kontrol süresi, senede 1 kez yaptırılması kanunen zorunludur. Doğal afet, kaza, arıza sonrası veya uzun süre kullanılmayan iş ekipmanları da mutlaka periyodik kontrol ve muayenesi yaptırılmalıdır. Kontrollerin yaptırılması işverenin sorumluluk alanına girmektedir.

Periyodik Kontrol ve Muayene

İş Ekipmanları Periyodik Kontrol

Çalışma alanlarında bulunan pek çok iş ekipmanı periyodik kontrole tabidir. İş ekipmanları periyodik kontrol yapılması gereken ekipmanlar; elektrik tesisleri, kaldırma ekipmanları, kaldırma ve iletme makinaları, basınçlı kaplar, tezgahlar ve yangın sistemleridir.

Periyodik Kontrol Muayene

Periyodik kontrol Muayene ekipman imalatçısının öngördüğü ve belirttiği süreler içerisinde yapılır. Fakat herhangi bir standardı ve imalatçı bilgisi bulunmayan ekipmanlar, işverenin risk değerlendirmesi sonucu belirlenen aralıklarla veya ‘İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ çerçevesinde öngörülen azami sürelere göre yapılır.

Periyodik Kontrol Nedir?

Periyodik kontrol; kullanılan ekipmanların iş sağlığı ve güvenliği için belli aralıklarla test ve kontrol edilmesi işlemidir. Kaza riskini en aza indirmek için bütün şirketlerin iş ekipmanlarını düzenli olarak kontrol ettirmelidir.

Tesisat Periyodik Muayene ve Kontrol

Kaldırma Ekipmanları Periyodik Kontrol

Kaldırma ve iletme ekipmanları bir yükü indirip kaldırarak yer değiştirmesini sağlayan aletlerdir. İş kazaları yaşanmaması için bu ekipmanların düzenli şekilde kontrollerinin yapılması gerekir. Ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı göre kaldırma iletme ekipmanları, yetkili teknik elemanlar tarafından en az yılda bir kez muayene ve test edilmesini zorunlu tutu.

Basınçlı Kaplar Periyodik Kontrol

Basınçlı kaplar işyerlerinde en çok kullanılan ekipmanlardır. Uygun şekilde ve güvenli kullanılmadığında ciddi tehlikelere sebebiyet verebilir. Bu nedenle bu sistemlerin imalatından kullanımına kadar iş güvenliğinin ön planda tutulması için basınçlı kapların periyodik kontrolü yapılması gerekir. Ekipmanların yönetmeliğe göre yılda 1 kez kontrol edilmesi gerekmektedir.

Yangın ve Havalandırma Tesisatı Periyodik Kontrol

Yangın ve Havalandırma Periyodik Kontrolü bir işletmenin güvenliği için son derece önem taşır. Yangın tesisatı ve havalandırma tesisatı bu gruba girer. İşyerinde oluşabilecek yangın gibi durumlarda yangın tesisatının çalışır durumda olması önemlidir. Havalandırma sistemi ise çalışılan ortamın sağlıklı olabilmesi için gereklidir.

Periyodik Kontrol ve Muayene

Endüstriyel Kapı ve Raf Periyodik Kontrolleri

Endüstriyel Kapı ve Raf Periyodik Kontrol birçok alanda yoğun olarak kullanılır. Yükleme ve Yükü alma işlemi Raflarda deformasyona neden olmaktadır. Bu nedenle raflardaki riskleri önceden belirlemek iş kazasını, maddi ve manevi kayıpların önüne geçmek için, Endüstriyel Kapı ve Raf Periyodik Kontrol yılda bir kez yaptırılmalıdır.

 

Tezgahlar Periyodik Kontrol

Tezgahlar yeterli güvenlik önlemi olmadığında çalışan için ciddi risk taşır. Bu kazalar,  basit yaralanmalar dışında uzuv kaybı veya ölümle sonuçlanabilmektedir. Risk almayıp önlem almalı, can güvenliğimizi tehlikeye atmamalıyız. Tezgahlar ve makine periyodik kontrollerinde güvenlik önlemleri koruyucu unsurlar da incelenerek iş güvenliğine katkı sağlanmaktadır. Tezgah Periyodik kontrol sıklığı, ulusal veya uluslararası standartlarda süre belirtilmemişse, 1  yılı aşmaması gerekir. Tezgah iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu iş yeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre belirlenir.

Periyodik Kontrol Yapan Firmalar?

Periyodik kontrol yapmaya yetkili kişiler ‘İş sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ gereğince Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş, gerekli eğitimleri almış ve hizmet yeterlilik belgesine sahip kişilerdir. Bunun yanında akreditasyonu sağlamış firmalar tarafından da bu kontroller yapılabilir.

Periyodik kontrol yönetmeliği kapsamında akreditasyon, kontrol yapan firmalar açısından bir zorunluluk değildir. Firmalar gönüllü olarak akreditasyona başvurabilir. Burada yapılan işlem firmanın ‘TS EN ISO 17020 Akreditasyon’ şartını yerine getirmesidir.

İntertest Ölçüm ve Analiz Laboratuvarı ölçüm standartları ve metotları ile firmanızın periyodik kontrollerini yaptırabileceğiniz kaliteli ve ekonomik bir firmadır. Geniş akreditasyon kapsamıyla ve  alanında uzman mühendis kadrosuyla Türkiye Genelinde hizmet vermektedir. Periyodik Kontrol hizmeti  almak için yapmanız gereken  tek şey, (0342) 337 83 63) numaralı telefonu arayabilir veya taleplerinizi info@intertest.com.tr adresine mail atabilirsiniz. Yaklaşık 13 yıldır firmaların periyodik kontrollerini yapan şirketimiz, profesyonel hizmet anlayışı ile sizleri beklemektedir.

İNTERTEST ÖLÇÜM LABARATUVARI Gaziantep merkez olmak üzere; İstanbul, Ankaraİzmir, Kocaeli , AntalyaKonyaGiresun,  ,AdanaMersinOsmaniye,HatayŞanlıurfaKahramanmaraşMalatyaElazığKayseriVanDiyarbakır,  BingölHakkariBitlisAğrı ve tüm Türkiye’de  periyodik kontrol ve muayene hizmeti verebilmektedir.

Periyodik Test,  Periyodik Muayene, Periyodik Ölçüm, Ölçüm, Ölçüm Hizmetleri, Test, Periyodik Muayene Hizmetleri, Periyodik Muayene Firmaları, Muayene, Basınçlı Kaplar, Basınçlı Kaplar Periyodik Muayene, Forklift Periyodik Muayene, Transpalet Periyodik Muayene, Yangın Söndürme Periyodik Muayene, Temiz Oda Validasyonu, Validasyon, HVAC Testi, Dop Testi, HVAC Performans Testi, Biyogüvenlik Kabini, Biyogüvenlik Kabini Performans Testi, Laf Kabini, Laf Kabini Performans Testi, Elektriksel Ölçüm, Elektrik Tesisat Kontrolü, Elektrik Ölçüm, Elektrik Tesisat Kontrolü Topraklama, Topraklama, Elektrik İç Tesisatı, Paratoner Tesisatı, Katodik Koruma, Katodik Koruma Ölçüm, Yalıtım, İzolasyon, Kaçak Akım Koruma Röle, Elektrik Ölçüm, Elektrik Periyodik Kontrol, Yalıtım Direnci Ölçüm, İzolasyon Direnci Ölçüm, Kaçak Akım Koruma Testi, Paratoner Ölçüm, Ortam Ölçümü, Gürültü Ölçümü, Kişisel Maruziyet, İş sağlığı ve Güvenliği, Toz Ölçümü, Toplam Toz , Solunabilir Toz, Titreşim Ölçüm, Termal Konfor Ölçüm, Toksik Gaz, Buhar Maruziyet, Gaz ve Kimyasal, Voc Ölçüm, Test, Uçucu Organik Bileşik Ölçümü, Aydınlatma Ölçüm, Gece Aydınlatması, Emisyon Ölçümü, Çevre Analiz, İmisyon Ölçümü, Hava Kalitesi, Çöken Toz, Baca Emisyon Ölçüm, Çevre Gürültü