Adana Elektriksel Ölçüm ve Kontroller
Elektriksel ölçüm ve kontroller, işyerlerinde periyodik olarak gerçekleştirilmesi gereken önemli işlemlerdir. Bu işlemler, standartlara uygun bir şekilde yapılmalı ve raporlanmalıdır, çünkü elektriksel ölçümler, tesisatın gereken şartları sağlayıp sağlamadığını değerlendirir.
- 1. Adana Elektriksel Ölçüm ve Kontrol Yapan Firmalar
- 2. Adana Elektriksel Ölçüm ve Kontrol Hizmeti Nasıl Alınır?
- 3. Elektriksel Ölçüm ve Kontrol Nedir?
- 4. Elektriksel Ölçüm ve Kontroller Zorunlu mudur?
- 5. Elektriksel Ölçüm ve Kontroller Ne Zaman Yapılmalıdır?
- 6. Adana Elektriksel Ölçüm ve Kontrol Nasıl Yapılır?
- 7. Adana Topraklama Ölçümü
- 8. Adana Elektrik İç Tesisat Kontrolleri
- 9. Adana Katodik Koruma Ölçümü
- 10. Adana Paratoner Topraklama Ölçümü ve Muayenesi
- 11. Adana Yalıtım (İzolasyon) Direnci Ölçümü
- 12. Adana Kaçak Akım Koruma Rölesi Testi
Adana’da elektriksel ölçüm ve kontroller, firmaların düzenli olarak yaptırmaları gereken işlemler arasında yer almaktadır. Ekipmanların iş güvenliği için belirtilen hususlara uygun şekilde çalışması, çalışanların can ve mal güvenliğini sağlamak açısından kritiktir.
İntertest Ölçüm ve Analiz Laboratuvarı, Adana’da kaliteli ve ekonomik bir şekilde elektriksel ölçüm ve kontrol hizmeti alabileceğiniz bir firmadır. Yaklaşık 13 yıldır firmaların elektriksel ölçüm ve kontrollerini gerçekleştiren şirketimiz, profesyonel hizmet anlayışıyla sizleri beklemektedir.
Adana Elektriksel Ölçüm ve Kontrol Yapan Firmalar
İntertest Ölçüm Laboratuvarı; Gaziantep, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Giresun, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Kayseri, Van, Diyarbakır, Bingöl, Hakkari, Bitlis, Ağrı ve tüm Türkiye genelinde periyodik kontrol ve muayene, elektriksel ölçüm ve kontroller, paratoner ve topraklama, elektrik tesisat kontrolü ve katodik koruma ölçümü hizmetleri sunmaktadır.
Ayrıca izolasyon direnci ölçümü, kaçak akım koruma röle testi, trafo kontrolleri, iş hijyeni ve güvenliği, temiz oda alan validasyon, çevresel ölçüm, ortam ölçümü ve asbest envanter raporu gibi hizmetler sunmaktadır.
Adana Elektriksel Ölçüm ve Kontrol Hizmeti Nasıl Alınır?
İntertest Ölçüm Laboratuvarı, geniş akreditasyon kapsamı ve alanında uzman mühendis kadrosuyla Adana’da da hizmet vermektedir. Elektriksel ölçüm ve kontrolleri hizmeti almak için tek yapmanız gereken, (0342) 337 83 63 numaralı telefonu arayarak veya taleplerinizi info@intertest.com.tr adresine mail atarak iletişime geçmektir. Firmamız, Adana’da elektriksel ölçüm ve kontrol ihtiyaçlarınızı profesyonel bir şekilde karşılamak için burada.

Elektriksel Ölçüm ve Kontrol Nedir?
Elektriksel ölçüm ve kontroller, elektrikle çalışan tüm cihazların durumunu belirlemek amacıyla yapılan risk analizi, ölçüm ve kontrolleridir. Elektrik tesisatlarındaki olası hata ve kusurlar, işyerlerinde ciddi tehlikelere neden olabilir. Bu nedenle, elektrik tesisatının doğru bir şekilde kurulması, işletilmesi, bakımı ve kontrolleri büyük önem taşıyan konulardır.
‘İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ gereği, belirtilen kontrollerin yapılması işverenin sorumluluğundadır. Özellikle yüksek enerjili çalışma ortamlarında, elektrik voltajları ve akımları için gerekli önlemlerin alınması hayati önem taşır. Aksi takdirde, bu durum ekipman ve işçiler için ciddi tehlikelere yol açabilir.
Elektriksel Ölçüm ve Kontroller Zorunlu mudur?
Elektriksel ölçüm ve kontroller işyerlerinin kanuni olarak yaptırmak zorunda olduğu işlemlerdendir. Bu ölçüm ve kontrollerin hangi standartlara göre yapılacağı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu yönetmelikler şunlardır:
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
- İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
- Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği
- Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği
- Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği
- İşletmeye Ait Tesisat Projesi
- Elektrik Tesislerinde Emniyet Yönetmeliği

Elektriksel Ölçüm ve Kontroller Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bu kontrollerin, profesyonel bir yaklaşımla ve iş sağlığı güvenliği standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi son derece kritiktir. İşletmelerin bu kontrolleri yasal süre içinde düzenli olarak gerçekleştirmesi kaçınılmaz bir gerekliliktir. Ayrıca, bu kontroller sadece bir seferlik bir işlem değildir; aksine, belirli periyotlarla düzenli olarak tekrarlanmalıdır.
Elektrik ölçüm ve kontrollerinin ne zaman yapılması gerektiği yukarıda bahsedilen yönetmeliklerle belirlenmiştir. Buna göre kontroller;
- Ekipmanın kurulmasından sonra
- Ekipman ilk defa kullanılmadan önce
- Ekipmanın yer değişikliği yapıldığında
- Eğer ekipmanlarla ilgili herhangi bir kontrol edilme periyodu belirlenmediyse yılda 1 defa kontrolünün yapılması zorunludur.
Adana Elektriksel ölçüm ve kontrollerin yapılması gereken ekipmanlar işyerine göre değişiklik göstermektedir. Genel itibariyle Periyodik kontrolleri gerçekleştirilen ekipmanlar şu şekildedir.
- Elektrik İç Tesisat Kontrolü
- Katodik Koruma Ölçüm ve Kontrolü
- Pano Uygunluk Kontrolü
- Paratoner Tesisatı Kontrolü
- Topraklama Ölçüm ve Kontrolü
- Yalıtım (izolasyon) Direnci Kontrolü
- Kaçak Akım Koruma Röle Testi
Adana Elektriksel Ölçüm ve Kontrol Nasıl Yapılır?
Elektriksel ölçüm ve kontrol yönetmeliğin belirlediği şartlara göre yapılır. Öncelikle elektrik tesisatının yönetmeliğe uygun olup olmadığına bakılır ve rapor oluşturulur. Bu işlem sırasında ekipmanların standartlara uygunluğuna ve işçi güvenliği konusunda gerekleri yerine getirip getirmediğine bakılır.
Elektrik tesisat ölçümünde termal kamera ile özel kontrol işlemi, uzaktan ölçüm yapan cihazlar kullanılır. Ayrıca tesisatın kaçak akıma karşı topraklama çalışması olup olmadığına bakılır. Bu aşamada Elektriksel ölçüm cihazı ile iletkenlik seviyesi ölçülür. Bunun dışında elektriksel ölçüm cihazları da kontroller sırasında kullanılır.
İntertest Ölçüm Labaratuvarı işyeriniz için gerekli olan elektriksel ölçüm ve kontrol yönetmeliklere uygun şekilde ve profesyonel hizmet anlayışı ile yapar. Elektriksel ölçüm konusunda verdiğimiz hizmetlerimiz şunlardır:
- Elektrik Topraklama Ölçüm ve Kontrolü
- Elektrik İç Tesisat Kontrolü
- Katodik Koruma Ölçüm ve Kontrolü
- Paratoner Tesisatı Ölçüm ve Kontrolü
- Paratoner Topraklama Ölçümü
Periyodik olarak gerçekleştirilen Elektrik Tesisat Ölçümü dereceleri kendi içerisinde altıya ayrılmaktadır. Bu ölçümlere maddeler halinde bakacak olursak;
- Topraklama Ölçümü,
- Paratoner Topraklama Ölçümü,
- Elektrik Panosu Kontrolleri,
- Katodik Koruma Ölçümü,
- Elektrik İç Tesisat Kontrolleri,
- Yalıtım Direnci Ölçümleri şeklindedir.
Adana Topraklama Ölçümü
İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak adına topraklama kritik bir öneme sahiptir. Topraklama olmadığı veya topraklama görevini yerine getirmediği zaman iş yerinde büyük zarara sebep olabilmektedir. Topraklama ekipmanların yüksek akım nedeniyle zarar görmesini ve yangına sebebiyet vermesini önlerken çalışanların can güvenliğini de korumaktadır.
Topraklama Ölçüm Kontrolleri, Elektriksel sorunlarda can ve mal güvenliğini sağlamak ve elektrikli sistemlerin düzgün şekilde çalışması için kritik bir öneme sahiptir. Topraklama ekipmanı direnç değeri zamanla değişebilir ve görevini yerine getiremeyebilir. Bu sebeple Topraklama Ölçümü kontrollerinin yılda bir kez yapılması gerekir.
Topraklama ölçümleri kalibrasyonu yapılmış topraklama ölçüm cihazları ile gerçekleştirilidir. Topraklama ölçümü, toprak direnci, meger test cihazı ile Mühendisler tarafından ölçülmektedir.
Adana Elektrik İç Tesisat Kontrolleri
Elektrik tesisatın kontrolü, tehlikeye yol açabilecek, arızalı veya sorunlu bölümün tespiti açısından önemlidir. Bu sayede olabilecek kaza ve yangınların önüne geçilecektir.
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında tüm tesis ve işletmelerde elektrik iç tesisatının kontrolü ve elektrik tesisat uygunluk belgesi zorunlu hale getirilmiştir.
Elektrik tesisat kontrol ve muayeneleri elektrik mühendisleri, elektrik teknikeri, yüksek tekniker veya elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler tarafından yapılabilir.
Adana Katodik Koruma Ölçümü
Metalik yapıların, hava, su veya toprağa maruz kaldıktan sonra korozyondan korumak amaçlı yapılan işlemin bütününe katodik koruma denir.
Metalin korozyona uğramasını, yani oksitlenme ve aşınmasını önlemek için metal yapıya katodik yönde bir dış akım uygulanmaktadır. Katodik koruma, gömülü tanklar ve boru sistemlerinde, patlayıcı malzeme barındıran tesisler için kritik öneme sahip bir tür metal koruma yöntemidir.
Katodik Koruma Ölçümünü elektrik mühendisleri, elektrik teknikeri, yüksek tekniker veya elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler tarafından yapılabilir.
Adana Paratoner Topraklama Ölçümü ve Muayenesi
Paratonerlerin sağlıklı bir şekilde çalışması amacıyla yetkili firmalar tarafından paratoner kontrolü yapılması gerekir. Paratoner ölçüm ve bakımı en az yılda 1 kere zorunlu olarak yapılması gereken bir işlemdir.
Paratoner topraklaması, temel topraklaması olan bina için eş potansiyel bara yapılarak tesisata bağlanarak gerçekleştirilir. Eğer topraklama yoksa, yeni bir toprak hattı kurulması gerekecektir.
Paratonerlerin sağlıklı bir şekilde çalışması amacıyla yetkili firmalar tarafından paratoner kontrolü yapılması gerekir. Paratoner Topraklama ölçümü ve bakımı en az yılda 1 kere zorunlu olarak yapılması gereken bir işlemdir.
Paratoner topraklama ölçümü, temel topraklaması olan bina için eş potansiyel bara yapılarak tesisata bağlanarak gerçekleştirilir. Eğer topraklama yoksa, yeni bir toprak hattı kurulması gerekecektir.
Test sırasında ölçüm değeri istenilen değerlerde çıkmıyorsa, toprak içindeki çubuklar kontrol edilmeli gerekiyorsa değişmeli veya ek yapılmalıdır. Bu gibi durumlarda çoğunlukla bağlantılarda kusur çıkmaktadır. Sonuç olarak paratoner topraklama ölçümü ve bakımı, yapıya takılan ekipmanın verimli biçimde çalışması için gerekli bir işlemdir. Büyük maliyetleri yoktur, ama engelleyeceği riskin çok büyük olabileceği söylenebilir.
Test sırasında ölçüm değeri istenilen değerlerde çıkmıyorsa, toprak içindeki çubuklar kontrol edilmeli gerekiyorsa değişmeli veya ek yapılmalıdır. Bu gibi durumlarda çoğunlukla bağlantılarda kusur çıkmaktadır. Sonuç olarak paratoner ölçüm ve bakımı, yapıya takılan ekipmanın verimli biçimde çalışması için gerekli bir işlemdir. Büyük maliyetleri yoktur, ama engelleyeceği riskin çok büyük olabileceği söylenebilir.
Adana Yalıtım (İzolasyon) Direnci Ölçümü
Yalıtım Direnci Ölçümü veya İzolasyon Direnci Ölçümü, akımın elektrik geçirimsiz bir malzemeye uygulanması ve bu malzemenin geçirdiği elektrik akımının ölçülmesi esasına dayanmaktadır.
Elektrik iletiminde kullanılan iletken malzemelerin dışarda kalan yüzeylerinin yalıtkan (izole) malzeme kaplanması, çalışanların ve canlıların güvenliği için önem taşır. Kaplanan bu yüzeylerin akım ve gerilim değerleri esas alınır. Daha sonra direnç değeri hesaplanarak Yalıtım (izolasyon) Direnci Ölçümü gerçekleştirilir. Sonuçların yüksek çıkması ölçülen yerin Yalıtımının iyi olduğu gösterir.
Yalıtım (İzolasyon) Testi Ölçümü Yapılan Yerler
- Kablo İzolasyon Testi
- Trafo İzolasyon Testi
- Elektrik Motorları Testi
- Jeneratörler
Adana Kaçak Akım Koruma Rölesi Testi
Devrede meydana gelen kaçak akımı anında tespit edip algılayan ve açma işlemi yaparak, can ve mal güvenliğini sağlayıp, olası tehlikeleri önleyen cihaza kaçak akım rölesi denilmektedir. Kaçak akım anahtarı veya kaçak akım sigortası olarak da adlan bu sistem işletmetlerde kritik öneme sahiptir.
Kaçak akım koruma röle testini yaptırmamız için en önemli sebep tehlike anında çalışıp çalışmayacağını kontrol etmektir. Yapılan testlerde rölenin işlevini sağlam bir şekilde yerine getirip getirmediği incelenmektedir. Varsa arıza ve sıkıntılar giderilip olası can ve mal kaybına karşı önlem alınmalıdır.
İntertest Ölçüm ve Analiz laboratuvarı hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim adresini ziyaret edebilirsiniz.