Çevre Laboratuvarı
- 1. Çevre Laboratuvarı
- 2. Çevre Laboratuvarı Nedir?
- 3. Çevre Laboratuvar Hizmetleri Nelerdir?
- 4. Çevre Laboratuvarı Ölçümleri Nasıl Yapılır?
- 5. Çevre Laboratuvar Analizlerinde Ne Tür Makineler Kullanılır?
- 6. Çevre Laboratuvarı Analizini Kimler Yapar?
- 7. Çevre Laboratuvar Analizi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
- 8. Çevre Laboratuvar Kurma Maliyeti Nedir?
Çevre laboratuvarı, çevre kirliliğine sebep olan durumların tespiti, denetlenmesi ve analizini yapar. Kurum ve kuruluşların yanlış ve bilinçsiz politikaları yüzünden ortaya çıkan çevre kirliliğin azaltılması amacıyla kurulmuşlardır.
Yaşadığımız çevrenin kirlenmesine karşı ülkeler kendi çözümlerini üretmeye çalışmaktadır. Ülkemiz bu anlamda Çevre laboratuvarlarını bir çözüm ve denetim mekanizması olarak kullanmaktadır.
İntertest Ölçüm Laboratuvarları çevre kirliliğine sebep olan unsurları tespit etme ve denetleme yetkisine sahip bir şirkettir. Bakanlık tarafından akreditasyon almıştır. Son teknolojiyi kullanarak ekonomik ve güvenilir hizmet vermektedir.
Çevre Laboratuvarı Nedir?
Çevre Laboratuvarı, çevre mevzuatına bağlı olarak ölçüm ve analiz yetkisi olan laboratuvardır. Bu laboratuvarların görevi çevre kirliliği kapsamında her türlü izin, izleme ve denetleme yapmaktır. Çevre laboratuvarlarında su, atık su, gürültü, titreşim, hava kalitesi ve toprak gibi tüm alanlarda ölçüm ve analiz yapılabilir.
Ülkemizde açılan çevre laboratuvarları son yıllarda her türlü ölçüm ve analizi yapabilecek seviyeye gelmiştir. Bu sektörün denetimi ise Çevre Bakanlığına bağlı olan Çevre Referans Laboratuvarı tarafından yapılmaktadır. Bu laboratuvarlar ‘Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlilik Yönetmeliği’ kapsamında faaliyet göstermektedirler.
Çevre Laboratuvarının Önemi
Çevre analiz laboratuvarı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sahadaki denetim faaliyetlerini yürütür. İşletmelerin mevzuatta belirlenen değerlere uyup uymadığı bu laboratuvarların numune alarak yaptıkları ölçüm, analiz ve raporlama sonucunda ortaya çıkar.
Çevre laboratuvarlarının yaptığı ölçümler ve kontroller sayesinde çevre kirliliğine sebep olan işletmelere gerekli denetimler daha sıkı şekilde yapılmaktadır. Böylece işletmelerin sebep olduğu hava, su ve toprak kirliliğinin önüne geçilme noktasında daha etkin bir yol izlenmiş olur.
Çevre Laboratuvar Hizmetleri Nelerdir?
Çevre laboratuvarları izin, lisans, izleme, denetleme ve ÇED süreçlerinde laboratuvar hizmetleri sunmaktadır. Ayrıca SAİS alarma, SAİS karşılaştırma, SAİS bütünleşik karşılaştırma ve SEÖS konularında numune alma, ölçüm ve analiz de çevre laboratuvarı yeterlilik alan firmalar tarafından yapılmaktadır. Diğer hizmetleri ise su şekilde sıralayabiliriz:
- Arıtma çamur analizi
- Atık ve atık su analizi
- Atık yağ analizi
- Balast suyu analizi
- Balık çiftlikleri analizi
- Biyota analizi
- Debi ölçümü
- Mikrobiyoloji analizi
- Çevresel gürültü ölçümü
- Çevresel akustik ölçümü
- Numune alma işlemleri
- Sediment analizi
- Titreşim ölçümü
- Toprak analizi
- Yakıt analizi
gibi çevreyi ilgilendiren pek çok alanda hizmet vermektedir.
Çevre laboratuvarları kısacası çevre kirliliğine yönelik her türlü izleme ve denetim işini yapmaktadır. Yaptığı ölçüm ve analizler emisyon, hava kalitesi, gürültü, titreşim, su, atık su ve toprak gibi alanlarda iş yapan sektörleri kapsar.
Çevre Laboratuvarı Ölçümleri Nasıl Yapılır?
Çevre laboratuvarlarının ölçüm yaptığı alanlar çeşitli olduğu için süreçler birbirinden farklıdır. Fakat genel olarak ölçüm yapılırken takip edilen adımlar vardır. Öncelikle işletme ile ilgili bir analiz yapılır. Analizin ardından ölçümü yapılacak olan maddeden ya da ortamdan numune alınır. Alınan numunenin olması gereken değer yönetmeliklerle belirlenmiştir.
Numune alınma işleminden sonra laboratuvar aşamasına geçilir. Burada belli yöntemler kullanılarak değerleri analiz edilen maddenin durumu ile ilgili rapor hazırlanır. Hazırlanan rapor işletmeye veya tesise sunulur. Eğer giderilmesi gereken durumlar varsa, değerler belirlenen sınırlara uymuyorsa gerekli önlem ve tedbirlerin alınması istenir. Ardından yeni bir kontrol yapılır.
Çevre Laboratuvar Analizlerinde Ne Tür Makineler Kullanılır?
Çevre laboratuvar analizlerinde alan geniş olduğu için kullanılan makinelerde farklılık göstermektedir. Çevre laboratuvarı sistemleri bu analizlerin yapımında önem taşır. Laboratuvarların Bakanlıktan onay alabilmeleri için de teknik analizleri yapacak makinelere ihtiyacı vardır.
Bu makinalar genel olarak şunlardır:
- Gaz Analiz Cihazı
- Titreşim Seviyesi Ölçer
- Baca Gazı Analiz Cihazı
- Ses Seviyesi Ölçer
- Çevresel Gürültü Kiti
- İyon Kromatografisi (İÇ)
- pH Metre
- Soxhlet Cihazı
- Toplam Organik Karbon (TOÇ)
- İletkenlik Ölçe
Çevre Laboratuvarı Analizini Kimler Yapar?
Çevre Laboratuvarı analizini çevre mühendisleri yapabilir. Çevre mühendisleri aldıkları eğitimle çevre sorunlarının önlenmesi, azaltılması ve yönetimine dair yeterliliğe sahiptirler.
Laboratuvarda analiz yapacak kişilerin niteliklerine dair hususlar çevre laboratuvarı yönetmeliği ile belirtilmiştir. Buna göre analiz yapacak kişiler üniversitelerin mühendislik, tıp, fen, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden mezun olmalıdır. Ayrıca meslek yüksek okullarının ve meslek liselerinin kimya, gıda, sağlık, makine ve elektrik-elektronik gibi laboratuvar ile ilgili bölümlerinden mezun olmaları da yeterlidir. Bu bölümlerden mezun olanlar dışında hiç kimse analiz yapma yetkisine sahip değildir.
Çevre Laboratuvarı Analizini Kimler Yapamaz?
Bakanlık tarafından yeterlik belgesi verilmeyen hiçbir laboratuvar bu ölçüm ve analizleri yapamaz, yapsa bile bu Bakanlık tarafından kabul edilmez.
Çevre Laboratuvar Analizi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
Çevre laboratuvar analizinin hangi sıklıkla yapılacağı konusu farklılık göstermektedir. Örneğin, çevresel gürültü ölçümü yapan firmalar bu analizi sınıflandırmışlardır. Buna göre çok tehlikeli sınıfta ise 2 yılda bir, tehlikeli sınıf 4 yılda 1 ve az tehlikeli sınıf 6 yılda bir yapılabilir. Bu periyotlar iş güvenliği uzmanı ve iş hekiminin onayı ile kısaltılabilir.
İşyerlerindeki içme suyu analizi ayda bir bakteriyolojik, altı ayda bir ise kimyasal analiz şeklinde yapılır. Toprak analizi için ise belli mevsimlerde alınmak suretiyle yılda 1 defa yapılır.
Çevre Laboratuvar Kurma Maliyeti Nedir?
Çevre laboratuvarı kurma maliyeti kurulacak laboratuvara, yapılacak işlemlerin niteliğine ve alınacak malzeme kalitesine göre değişmektedir. Laboratuvar kurmak için önemli unsurlardan biri maliyet olsa da öncelikle diğer yeterlikleri yerine getirmek gerekir. Bunun için Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliğinde olan şartları yerine getirmek gerekir. Ardından ise ISO 17025 Standardı ve ISO 17025 akreditasyon belgesini almak lazımdır.
Bu laboratuvarların uygulayacakları fiyat tarifesi çevre referans laboratuvarı fiyat listesi adıyla her yıl yayınlanmaktadır. Çevre Laboratuvarı analiz yapan firmalar bu fiyat listesine göre ücretlendirme yapabilirler.
İntertest Gaziantep Analiz Laboratuvarı hakkında daha fazla bilgi ve iletişim için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.