İş Hijyeni ve İş Güvenliği Ölçümleri

Aydınlatma Ölçümleri

TS EN ISO/IEC 17025 standardı kapsamında akredite olan İNTERTEST LABORATUVAR olarak, aydınlatma ölçümü yapmaktayız. Tüm ölçümler yasalar ve yönetmeliklerde belirtilen metot, cihaz ve ölçüm teknikleri ile konusunda uzman personellerimiz tarafından yapılmakta olup ölçme ve değerlendirme sonuçları rapor halinde sunulmaktadır.

Çalışma ortamında aydınlatma gereksinimi, yapılan işlerin özelliklerine bağlıdır. Tüm sektörlerde yapılan işlerin kusursuz yapılabilmesi ve en önemlisi de çalışanların göz sağlığının korunması açısından ortam aydınlatmasının uygun olması gerekmektedir. İşyerinde aydınlatmanın yetersiz olması, yorgunluklara, göz bozukluklarına ve baş ağrılarına sebebiyet vererek iş kazalarının artmasına ve verimin düşmesine sebep olmaktadır.

Aydınlatma ölçümü yaptırarak çalışanların yetersiz aydınlatma koşullarından kaynaklanan meslek hastalığı, sağlık ve güvenlik risklerinden, korunmaları için gerekli tedbir ve önlemlerin alınmasını belirleyebilirsiniz.

İş Güvenliği Ölçümü Nasıl Yapılır?

İş güvenliği ölçümü için işverenin istediği hizmet türüne göre bir hazırlık yapılır. İşletmenin yetkilisi ile yapılacak işlemler konusunda görüşülür. Bu görüşmede aynı zamanda ölçüm öncesi bir planlama yapılır. Daha sonra ise cihazlar, çalışma alanları ve çalışanlar üzerinde bazı ölçümler yapılır.

Hijyen ölçümleri en az 2 saat en fazla ise 8 saat yapılabilmektedir. Eğer çalışma alanında 2 saatten az bir süre kalınıyorsa ölçüm çalışma süresi boyunca yapılır. Yapılan ölçümlerde yasal mevzuata göre değerlendirme yapılmaktadır. Bu nedenle işyerinin mevzuata uygun tedbirler alması önemlidir. Yasal mevzuatta iş hijyeni için belirlenmiş bir sınır değer yoktur. Sınır değer kıyaslamaları maruziyet ölçümlerinde gerçekleştirilir.

İş Güvenliği Ölçümlerinin Bağlı Olduğu Kanun Hangisidir?

İş güvenliği ölçümlerinin bağlı olduğu kanun İş Sağlığı ve Güvenliği 6331 sayılı kanunun 10 maddesidir. Bu madde rapor hazırlama başlığı altında iş hijyeni ölçüm, test ve analizi hakkında yapılması gerekenleri belirtir. Toplam 7 alt başlıktan oluşmaktadır.

Aydınlatma Ölçümü Kaldırma ve İletme Araçları

İş Hijyeni Ölçümleri Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

İş hijyeni ölçümü hangi sıklıkla yaptırılacağı konusu ‘İş Hijyeni Ölçüm Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik’ tarafından belirlenmiştir. Buna göre;

  • İşyerinde yada çalışanın kişisel maruziyetinde bir değişiklik meydana geldiği durumlarda
  • İşyeri doktorunun yada iş güvenliği uzmanının gerekli gördüğü durumlarda
  • İşyerinde yapılan dış denetimler sonucunda tekrar istenme durumunda
  • Ulusal veya uluslararası standartlara ve kullanılan metoda göre
  • En az yılda 1 defa

iş hijyeni ölçümü yaptırılması gerekmektedir.

İşyeri kazaları ve meslek hastalıklarından ölümler hem ülkemizde hem de dünyada azımsanmayacak kadar çoktur. Alınacak tedbirler ve zamanında gerçekleştirilecek kontrol ve denetimler bu ölümleri ciddi oranda azaltacaktır. Yapılmayan kontroller ve ölçümler işyerlerine de maddi ve manevi kayıplar verdirmektedir.

Bu kayıpların önüne geçmek için yapılması gereken doğru ve objektif kontrol mekanizmalarını devreye sokmaktır. İş Hijyeni ölçümleri bu anlamda önemli bir mekanizmadır. İş hijyeni etkileri yapılan düzenli kontrollerle kendini gösterecektir. Bu noktada İntertest Ölçüm Laboratuvarı tarafsız ve güvenilir bir kuruluştur.

İş Hijyeni Ölçümlerini (ISG Ölçümleri) Yapan Firmalar?

İş hijyeni ölçümü yetkilendirilmiş laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır. Yeterlilik belgesi ve akreditasyon Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu ölçümleri yapacak laboratuvarların yeterlilik belgesi olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bu laboratuvarların listesi ise İSGÜM internet sitesinde yer almaktadır.

İntertest Ölçüm Laboratuvarı gereken tüm şartları yerine getirerek akreditasyonu sağlamış bir kurumdur. TÜRKAK tarafından iş güvenliği ve hijyeni konusunda yetkilendirilmiştir. Uzman kadrosu ve profesyonel hizmet anlayışı ile iş güvenliği ve hijyeni ölçümleri konusunda gerekli her türlü hizmet verilmektedir.

İNTERTEST ÖLÇÜM LABARATUVARI Gaziantep merkez olmak üzere; AdanaMersinOsmaniye,HatayŞanlıurfaKahramanmaraşMalatyaElazığKayseri ve tüm Türkiye’ ye Periyodik Kontrol ve Muayene, Elektriksel Ölçüm, İş Hijyeni ve Güvenliği, Temiz Oda Alan Validasyon ve Çevresel Ölçüm hizmeti verebilmektedir.

 


Periyodik Kontrol, Periyodik Test,  Periyodik Muayene, Periyodik Ölçüm, Ölçüm, Ölçüm Hizmetleri, Test, Periyodik Kontrol Hizmetleri, Periyodik kontrol ve Muayene,Periyodik Kontrol Firmaları, Muayene, Basınçlı Kaplar, Basınçlı Kaplar Periyodik Muayene, Basınçlı Kaplar Periyodik Kontrol, İş Makineleri Periyodik Kontrol, Forklift Periyodik Kontrol, Transpalet Periyodik kontrol, , Tezgah Periyodik kontrol, Tesisat Periyodik Kontrol, Yangın Söndürme Periyodik Kontrol,  Endüstriyel Kapı Periyodik Kontrol, Endüstriyel Raf Periyodik Kontrol, Temiz Oda Validasyonu, Validasyon, HVAC Testi, Dop Testi, HVAC Performans Testi, Biyogüvenlik Kabini, Biyogüvenlik Kabini Performans Testi, Laf Kabini, Laf Kabini Performans Testi, Elektriksel Ölçüm, Elektrik Tesisat Kontrolü, Elektrik Ölçüm, Elektrik Tesisat Kontrolü Topraklama, Topraklama, Elektrik İç Tesisatı, Paratoner Tesisatı, Katodik Koruma, Katodik Koruma Ölçüm, Yalıtım, İzolasyon, Kaçak Akım Koruma Röle, Elektrik Ölçüm, Elektrik Periyodik Kontrol, Yalıtım Direnci Ölçüm, İzolasyon Direnci Ölçüm, Kaçak Akım Koruma Testi, Paratoner Ölçüm, Ortam Ölçümü, Gürültü Ölçümü, Kişisel Maruziyet, İş sağlığı ve Güvenliği, Toz Ölçümü, Toplam Toz , Solunabilir Toz, Titreşim Ölçüm, Termal Konfor Ölçüm, Toksik Gaz, Buhar Maruziyet, Gaz ve Kimyasal, Voc Ölçüm, Test, Uçucu Organik Bileşik Ölçümü, Aydınlatma Ölçüm, Gece Aydınlatması, Emisyon Ölçümü, Çevre Analiz, İmisyon Ölçümü, Hava Kalitesi, Çöken Toz, Baca Emisyon Ölçüm, Çevre Gürültü